ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ: Άργος, Αργολίδας. Τηλ. 6907 216 729 | Νίκαια, Λάρισας. Τηλ. 6947 737 774

Δεινόσαυροι και Μέλισσες αφανίστηκαν μαζί ?

Απολιθώματα μελισσών 45 εκατομμυρίων ετών,χρησιμοποίησαν επιστήμονες για να επιβεβαιώσουν τον μαζικό αφανισμό τους.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους, που ήθελαν τις μέλισσες να βρέθηκαν αντιμέτωπες με μαζικό αφανισμό, την ίδια περίοδο με τον αφανισμό των δεινοσαύρων,πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, πιθανότατα λόγω της πρόσκρουσης κομήτη ή αστεροειδούς στη Γη. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νιου Χαμσάιρ κατέφυγαν στη χρήση της διαδικασίας, που είναι γνωστή ως μοριακή φυλογενετική για να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα των μελισσών ξυλουργών (Xylocopinae) και να εντοπίσουν ομοιότητες σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές του κώδικά τους. Η συγκεκριμένη ομάδα μελισσών επιλέχθη διότι τα ίχνη των προγόνων της χρονολογούνται από την εποχή των δεινοσαύρων.

 Χρησιμοποιώντας απολιθώματα μελισσών,ηλικίας 45 εκ. ετών, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι τα είδη που εντάσσονται στην ομάδα των μελισσών προέρχονται πράγματι από έναν κοινό πρόγονο, ο οποίος φαίνεται πως ζούσε πριν από την εποχή των δεινοσαύρων και κατόρθωσε να επιβιώσει από το συμβάν που οδήγησε στον αφανισμό.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα,ότι το συμβάν του αφανισμού επηρέασε τα έντομα, μελετώντας παλαιότερες έρευνες οι οποίες είχαν δείξει ότι ταυτόχρονα με τους δεινοσαύρους αφανίστηκαν και πολλά ανθοφόρα φυτά, από τα οποία εξαρτώνται οι μέλισσες. Η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Σάντρα Ρίχαν, δηλώνει ότι «Τα δεδομένα μας έδειξαν ότι κάτι πολύ μεγάλο συνέβη σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες μελισσών την ίδια στιγμή και αυτό το κάτι συνέβη ταυτόχρονα με τον αφανισμό των δεινοσαύρων» και δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης της στην επιθεώρηση PLOS One. Ωστόσο οι πληθυσμοί των μελισσών βρίσκονται και στις μέρες μας παγκοσμίως, αντιμέτωποι με την διαταραχή κατάρρευσης των αποικιών τους.

Ενώ φαίνεται πως τα αίτια της παραμένουν υπό διερεύνηση οι ερευνητές εκτιμούν ότι η έρευνά τους θα μπορούσε να φωτίσει και τη σημερινή κρίση, βοηθώντας στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισής της. Η κυρία Ρίχαν μας καλεί να “κατανοήσουμε τους αφανισμούς και τις επιπτώσεις της συρρίκνωσης των πληθυσμών στο παρελθόν, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα και τη σημερινή κρίση συρρίκνωσης των επικονιαστών παγκοσμίως”.

Πηγή: http://7imeres.gr

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΑ

Άργος, Αργολίδας.
Τηλ. 6907 216 729

Νίκαια, Λάρισας.
Τηλ. 6947 737 774